Health is Wealth
14 augustus 2026 - Badhoevedorp, Nederland
Lieve volgers,
Het is alweer een paar maanden geleden dat we eind April terug kwamen uit Kenia na een geslaagd bezoek en het is weer tijd voor een update.
Er wordt niet stil gezeten ondanks dat we er niet zijn, de werkgroep heeft weer een ronde medical outreaches gedaan en veel zonnebrandcrème uit kunnen delen evenals de zo beruchte zonnebrillen, ik ben de mannelijke douaniers nog dankbaar🙏.
Thuis gekomen bracht ik de bestelde tassen rond, er werd weer met veel enthousiasme op gereageerd, de 15 die ik nog extra had laten maken waren in mum van tijd ook verkocht dus de TIP van FLIP, bestel zo gauw ik aangeef weer te gaan, dan ben je zeker van een mooi en uniek exemplaar😂🙈.
Jacqueline, onze dermatoloog zocht contact met me, zoals jullie eerder hebben kunnen lezen is Nzara al 2x aan huidkanker geopereerd en voorzien van chemo crème dat toch zo’n 80 euro per tube kost, ik betaalde dit uit eigen middelen ( operatie, pathologie onderzoek, medicatie, reiskosten etc).
Carla, I want to inform you that Nzara is still not okay and she needs to be operated for a 3rd time, pff, hier zitten we niet op te wachten en voor haar een hoop onzekerheid.
Op school ging de veronderstelde verband wissel helemaal niet goed en moest het kind dagelijks naar een lokaal kliniekje om het te laten doen, gelukkig had ik er een budget voor achter gelaten bij Jacqueline, hier stak de directie een stokje voor want dit mocht niet door de school worden bekostigd.
Waar betaal ik dan de health kosten voor die iedere Term( 3 maanden) op de school rekening staat was mijn vraag, ik begreep natuurlijk echt wel dat dit voor pillen en poeders is, maar ik wilde ze even wakker schudden 🙈.
Kortom, Nzara werd uiteindelijk naar huis gehaald om daar in een lokale kliniek de wondzorg te laten doen en het gebruik van de chemo crème te reguleren.
Tevens werd het kind voor de 3e keer geopereerd, ik benadrukte bij Jacqueline onze dermatoloog uitvoerig om met de chirurg te overleggen om te proberen radicaal te zijn, maar achter het oor heb je niet veel weefsel om de wond te dichten.
Eigenlijk zou een deel van het oor eraf moeten, dit kon zelfs ik met de jarenlange O.K. ervaring adviseren.
Gelukkig draagt ze een hoofddoek dus is het niet zichtbaar.
I pass your message to the surgeon appte Jacqueline onze dermatoloog me.
Moraal van het verhaal, het is niet gebeurt, het kind schrok zich dood toen het haar werd verteld en raakte in paniek en wilde het niet.
Uiteindelijk werd er weer fout weefsel weggehaald, zoveel als mogelijk was, ging ze naar huis terug met nog een extra tube chemo crème en werd de wond regelmatig bij een lokale health Centre verzorgd, Jacqueline had regelmatig contact met de lokale kliniek.
Ik begon me onderhand wel wat bezorgd en onaangenaam te voelen want de kosten stapelen zich op en wil ik dit niet meer alleen op moeten brengen, er zijn er namelijk ook nog 3 op school die daar niet gratis zitten, op gegeven moment moet ook ik grenzen stellen🙈.
Het is niet alleen het schoolgeld waarvoor ik van sommigen gelukkig hulp krijg, mega dankbaar ben ik hiervoor🙏, er zijn ook nog de uniformen, boeken, andere schoolbenodigdheden en de reiskosten.
Uiteindelijk is de 3e operatie bekostigd uit een deel van het geld dat de werkgroep op het account heeft staan, dat is bedoeld om zoveel mogelijk outreaches te organiseren.
En je raadt het niet, er is weer terug groei van fout weefsel en nu moet er echt radicaler worden geopereerd.
Er is overleg geweest met de moeder en Nzara om te benadrukken waarom het advies van eerder zo belangrijk was om op te volgen, ze zijn ervan doordrongen en gaan akkoord🙏, dit geeft natuurlijk geen garantie🙈.
Nu wachten we op een oproep voor de 4e operatie met de hoop dat deze effectief kan zijn maar gooit de landelijke staking van Health Care medewerkers roet in het eten.
Eerst hebben de artsen van de overheidsziekenhuizen en lokale Health Centres meer dan een maand gestaakt en nu zijn het ook de verpleegkundigen die al meer dan 2 weken landelijk in staking zijn.
En eerlijk…..ik geef ze geen ongelijk.
Al maanden geen salaris uitbetaling maar wel volop inzetbaar ( waar leven ze van), geen beloofde promoties, scholing, pensioen opbouw, slechte werk omstandigheden etc.
Bijna ieder jaar weer dezelfde ellende van stakingen.
Jacqueline heeft Nzara in de picture en zo gauw de stakingen over zijn wordt ze ingepland voor operatie, wederom bekostigd uit het groeps account.
Mijn wens………
Sparen voor de bekostiging van zulke kosten waarvan het beheer bij de groep ligt waar Jacqueline ook deel van uitmaakt.
Nu is het Nzara, maar wie wordt de volgende.
Ouders hebben geen werk, geen werk is geen inkomen, geen verzekering, je snapt het hopelijk, een zeer stressvolle situatie voor hen die worden getroffen door medisch lijden.
Tevens is het levens onderhoud enorm duur, de prijzen stijgen en stijgen, olie, meel, de dagelijkse levens behoefte, niks luxe, 1 maaltijd per dag, hoge reiskosten vanwege de hoge brandstof prijs, de mensen verzuipen🥲.
Albinisme geeft kans op huidkanker, dit behandelen we in het klein tijdens de outreaches middels het gebruik van de cryo tank ( 100 euro voor een vulling), daarom is een goede opkomst tijdens de outreaches zo belangrijk!
Door deze outreaches proberen we erger te voorkomen, zo is ook Nzara in het zicht gekomen.
Wie wil er meedoen om in een soort medisch fonds te voorzien zodat van hieruit deze kosten kunnen worden betaald als families deze middelen niet hebben.
Hermien en ik koken ons suf aan jam, er vind gretig aftrek, maar van de opbrengst van mijn jam verkoop betaal ik het schoolgeld voor 3 kinderen en dat wordt nu ook jaarlijks kijken wat er kan, voor 2027 heb ik nu voor 1,5 kind schoolgeld staan🙏.
De mooie door Diny gehaakte (kerst) engeltjes zijn er weer, 3,50 per stuk, meer mag😇, mooi verpakt en een cadeautje om weg te geven.
Ik hoorde laatst op Spotify een matchende song van Herman van Veen, ALS IK KON TOVEREN……..
Sprookjes bestaan niet maar dagdromen mag altijd🥰
Ik ben de schroom allang voorbij omdat ik weet dat het geen bedelen is maar mocht je mee willen helpen om een medisch fonds te kunnen vullen, weet dat de mensen die het nodig hebben je dankbaar zijn, door de groep beheerd met Jacqueline als medicus aan boord moet dit goed gaan.
De details mocht je aan boord willen springen:
NL51RABO 0337653712
t.n.v. C.Sonder
o.v.v Medische kosten
“MAY THE FLOWERS REMIND US WHY THE RAIN WAS SO NECESSARY”
ASSANTE
Carla❣️

Hou je haaks!
Inderdaad ellendig want er wordt nog steeds gestaakt🙈
Gr. Elsbeth
Zo gauw ik weer ga bericht ik je wat betreft de tassen.
Eind van de maand ga ik alle donaties overmaken naar het account van onze werkgroep in Kenia.
Zij kunnen dan het geld beheren.
Zonnebrand crème hebben we nu genoeg want dat is verscheept
Wel nemen we altijd graag lipbalms mee, gewoon Action/Lidl, niet te duur