Outreaches
24 april 2026 - Schiphol, Nederland
Na een goede nachtrust, we praten nog lang na over onze belevenissen omtrent het familie bezoek, gaan we vandaag een ochtend outreach doen in Diani Health Centre.
Het is 10 minuten met de Tuk Tuk, dichterbij kun je het niet hebben.
Mohamed, de driver is enorm trots op zijn karretje, hij is elektrisch en dat zien we nu steeds meer, sommigen hebben een Solar panel op het dak en de andere versie kan ongeveer 150 kilometer rijden tot de accu leeg is en hij aan de stroom moet.
Bij aankomst in de kliniek is het er een drukte van belang, consultatiebureau is er iedere doordeweeks dag en er is een continue stroom van meest moeders met de kinderen.
Wij zitten vandaag boven en hebben een heerlijke ruimte tot onze beschikking, Hermien en ik stallen onze waar weer uit, maken weer tasjes met zonnebrandcrème en een lipbalm, en ik vraag Morris of hij voor meel wil gaan shoppen dat hij uiteindelijk bij de bijna buurman, de maalderij zelf haalt, het scheelt een aantal shilling met de winkel, ja, wij letten ook op de kleintjes🤣.
Zo maken we wederom voedsel pakketjes met 2 kg meel, melk, water en zakjes Mhambri broodjes die Christine voor ons maakt, het is geen gewoonte bij iedere outreach en gebeurt als wij er zijn omdat we middels sponsoring dit kunnen doen, veel blije gezichten, Assante, now I can Cook Ugali tonight zei een moeder, en hier doen we het voor, een beetje verlichting brengen in de voor hen ook heel dure tijd.
De meel prijzen zijn hoog, Europese supermarkt prijzen, zo ook de brandstofprijzen en matatu/ tuk tuk ritten, het is zaak om slim te plannen om zo ook onze reiskosten een beetje in bedwang te houden, want dat is uiteindelijk de grootste kostenpost.
De ouders krijgen reisgeld, anders komen ze niet omdat die ene maaltijd per dag die ze kunnen maken belangrijk is voor het hele gezin en om dit te voorkomen voorzien wij in reisgeld, door de aanwezigheid kunnen wij ruimschoots zonnebrandcrème uitdelen en al onze andere items en wordt wederom het belang van de juiste kleding voorschriften uitgelegd.
Ik heb een goede Iphone meegekregen en na overleg met Almasi werd tevoren al besloten om deze aan Rachid, de mobiliser (die ook Albinisme heeft) van de groep in Diani te geven, hij belt iedereen als er een outreach wordt gepland en hij is de tussen persoon van onze werkgroep en de mensen met Albinisme in Diani en omgeving.
Het is geen understatement om de blijdschap van deze man te zien, zijn telefoon was werkelijk op, het scherm hing bijna helemaal los en dat hij er überhaupt nog mee kon bellen is me echt een raadsel, tevens kregen hij en Hajj, ook een jongen met Albinisme een mooie rugtas voor het vele werk dat ze voor ons doen.
Jacqueline de dermatoloog was paraat met de cryo en zo zagen we vandaag weer vele bekende gezichten.
Yushra het peutertje dat we vorig jaar via het hotel vonden krijgt maandag haar aangemeten bril, er zit bijna een jaar tussen, maar soms hebben de mensen geen bel tegoed en is er geen contact te leggen en duren deze processen soms in onze ogen te lang maar duwen en trekken helpt niet altijd🙈.
Er komen vandaag geen schokkende dingen aan het licht, 1 man gaat chemo crème nodig hebben en dat gaan we regelen🙏.
Een moeder met Albinisme heeft een nieuw baby’tje van een paar weken oud en haar maak ik blij met een schattig baby mutsje, een AVL collega heeft mooie babykleertjes mee gegeven die ze zelf heeft gemaakt(proemeltje) en daar zaten mooie mutsjes tussen, en er zijn hele pas sessies tot de zonnebril naar wens is uitgezocht🙈.
Zo zien we vandaag zo'n 16 kinderen, meest In goede conditie, dankzij de steeds terugkerende awareness, kleding instructies en de verstrekking van voldoende zonnebrandcrème die wordt verscheept door de Nederlandse Stichting Albinisme in Afrika(SAA), zij ontvangen weer de grote partijen zonnebrandcrème als donatie via vele importeurs en andere organisaties waaronder Altruist( nu ook verkrijgbaar bij het Kruidvat), heel goede en betaalbare crème is het, echt een aanrader!
Rond 13.00 zijn we klaar, we laten een grote voorraad zonnebrandcrème achter bij Rachid, de mobiliser en hij zorgt voor verdere verstrekking voor hen die er niet waren.
Met de tuk tuk vertrekken we weer waarna wij van onze vrije middag genieten, een lekkere lunch bij Café Kokos en thuis komend was het een gezellige drukte in het zwembad met veel lokalen, zij hebben nu vakantie en bezoeken families hier in de buurt.
In de avond trekken we erop uit met de Tuk Tuk en gaan lekker eten bij Blooming, even in de relax stand met de gedachte van een vrije donderdag die we in Swahili Beach Resort, ons mooie hotel van vorig jaar willen doorbrengen, we kletsen ons erin hadden we bedacht 🤣🙈.
De zwem tas is gepakt en donderdag ochtend pakken we de Tuk Tuk naar Swahili Beach Resort, alles was van te voren uitgedacht om erin te komen🙈.
Het begon al bij de gate, er hangt een bordje only for own guests zei ik tegen Hermien, maar we stappen uit de tuk tuk en beproeven ons geluk.
Gelukkig herkent de bewaker ons en zeggen dat we een afspraak hebben bij de receptie, horde 1 is genomen🙈🤣, dan herkennen de bagage dragers ons meteen en is het een hello here you are again, een boksje en stevige handdruk, na een kort kletspraatje begeven we ons naar de receptie en overleggen met de dame daar, zeggen dat we er graag lunchen, hier al zeker 5 keer als gast waren en we natuurlijk voor ons bezoek betalen.
Maar nee, de regels zijn aangepast, er is geen swimming package meer en we mogen niet zwemmen, dan gooi ik het over een andere boeg .
Moshinopwereldreis volg ik al heel lang, Moshin, in Nederland geboren van Marokkaanse ouders studeerde in Nederland en ging daarna op wereldreis, hij had het virus te pakken en is uiteindelijk een reisorganisatie begonnen, Niet Nadenken Gewoon Doen(NNGD), vele reizen organiseert hij met een grote groep trouwe reizigers, velen van Marokkaanse komaf.
Toen ik vorig jaar zag dat hij met zijn gezin in Kenia ging reizen vroeg ik hem of hij al een overnachtingsplek had in Diani omdat hij hier ook zou komen, ik raadde hem Swahili Beach Resort aan waar wij al veel zijn geweest, mooi stijlvol in oosterse sferen.
Om een lang verhaal kort te maken, dat was een gouden greep en met zijn dit jaar geïntroduceerde reis door Kenia is zijn eerste groep geweest en zijn 2e groep net aangekomen.
Tijdens zijn verblijf begin April met de 1e rondreis zocht hij contact met me en vroeg mij of zijn reizigers ook groepjes mensen met Albinisme kon ontmoeten, ik heb ons team ingelicht en ze hebben een programma in elkaar gezet.
In Diani Health centre heeft dit plaats gevonden en enkele reizigers kwamen met Moshin naar onze groep .
Ze waren zwaar onder de indruk en doneerden 6 aangemeten brillen voor kinderen met Albinisme, dit krijgt een vervolg.🙏
Terugkomend op mijn verhaal, om binnen te komen bij Swahili beach vertelde ik de manager dat ik Moshin heb binnen gehaald voor hen als klant, ik kwam met foto’s, mijn visitekaartje en toen was hij om, we werden begeleid naar het zwembad, de handdoeken werden op de bedjes gelegd en we konden gaan genieten🤣🙈.
Na een paar uur heerlijk zwemmen, lunchen en relaxen besloten we bij terugkomst in de avond aan room service te doen met een heerlijke pasta van het huis😋
Vrijdag was onze laatste outreach in Kwale, 45 minuten rijden de berg op en de heuvels in alwaar er een aangenamer klimaat heerst.
Bij het kantoor aangekomen was het team al bezig om buiten de boel uit te stallen, binnen was er bijna geen ruimte om te lopen, het stond er bomvol met pakketten met dozen zonnebrandcrème en 2 enorme bulkzakken met losse flessen zonnebrandcrème.
Bij het vervoer vanuit Tanzania is er gedoe geweest en hebben de zakken met dozen een tijd in de regen gestaan waarbij alle dozen als het ware zijn verruïneerd, het was een zooitje en in Tanzania hebben ze vervolgens alle flessen los in de bulkzakken gegooid, een verschrikkelijke zooi was het, de doppen vlogen van de flessen en tijdens het vervoer zijn door de vorm van transport met een truck vele flessen beschadigd en leeggelopen.
Op deze manier kunnen wij dit niet verstrekken aan onze mensen dus donderdag zijn met behulp van een aantal jongeren de beide zakken geleegd, de flessen opgepoetst, de leeg gelopen weggegooid en alles weer terug in de zakken gedaan, dan heb je het over 2x ca 300 flessen, een monster klus waarbij we hopen dat dit niet nog een keer gebeurt 🙏.
Hermien en ik hadden beide een lege koffer meegenomen die we hebben gevuld met flessen om samen met nog vele dozen een extra voorraad mee terug te nemen naar de Mombasa groep zodat ook daar de voorraad op orde is.
Tijdens deze outreach kon ik een ICT student gelukkig maken met een door een collega gedoneerde tablet, deze jongen gaat als hij eind van dit jaar klaar is onze werkgroep ook ondersteunen tijdens activiteiten, en bij een mooie tablet hoort ook een mooie rugtas, om hem in op te bergen, wat een mazzelaar en wat was hij blij.
Tevens nog 2 meiden die bij de outreach waren en op middelbaar onderwijs zitten kon ik blij maken met een mooie rugtas.
Wat opviel dat veel meiden er goed uit zagen en ze kregen dan ook een compliment van de dermatoloog, ze nemen het kleding protocol zeer serieus, en als je moslim bent is het natuurlijk sowieso makkelijker met de kleding.
Bij sommige jongens was het anders gesteld, op komen dagen in een t shirt met korte mouwen, de zij flappen van de hoed opgeklapt zodat de oren niet beschermd zijn, wat is dit, en zeker een jongen die al eens is geopereerd en nu weer onder het mes moet, Jacqueline en wij hebben hem zeer streng toegesproken en vroegen hem of hij zich realiseert dat dermatologische hulp van onze kant uit dan wel stopt als hij het niet serieus neemt, hopelijk is de boodschap over gekomen maar hij ligt onder een vergrootglas!
Rond de 20 kinderen zagen we waaronder enkelen die in een weeshuis wonen, hen gaven we een paar dozen zonnebrandcrème mee als voorraad.
Na de outreach hielden we een teammeeting, voorzagen we eenieder van een gevulde enveloppe💰 van onszelf als dank voor de hulp en inzet het hele jaar door, de outreaches werden geëvalueerd, wat ging goed, wat zijn aandachtspunten punten.
De groep zal echt proberen om een juist formulier te ontvangen om zo de zonnebrillen issue op te lossen.
Dit zal niet makkelijk zijn, want als persoon met Albinisme en een baan hebbende krijg je tax exumption, heb je geen baan, dan zit dat er niet in, enorm discriminerend in onze optiek, en als groep om tax exumption vragen zal helemaal een opgave worden, wordt vervolgt.
Wij vertrokken uitgezwaaid door het team weer naar Diani en vertrokken zaterdag weer naar Mombasa.
Ons geplande uitstapje zondag naar The Reef resort viel met recht in het water, sinds zaterdag nacht hoost het aan 1 stuk door, het zwembad stroomt over, we maken er een soort pyjama dag van🙈🤣, schrijven onze weblogs, pakken de koffer, hangen wat op bed en bestellen wat te eten via de app, ook dat is hier ingeburgerd in de stad.
Ik vul de koffers met de doeken en tassen die ik er heb laten maken, iets meer tassen dan besteld voor hen die er toch nog graag 1 willen🤣
De terug vlucht liep gesmeerd, Istanbul airport is enorm, we hadden 4 uur overstap tijd en keken om de beurt wat rond bij de winkeltjes die er allemaal hetzelfde uitzien.
Dan belt Hermien me, waar ben je, ik ben verdwaald, ik stuur foto’s van winkels waar ik op uitkijk en na een tijd vinden we elkaar weer, een les om dit niet in een korte overstap te doen want je hebt er enorme afstanden af te leggen.
Het was een geslaagd bezoek, dank aan alle donoren, vele gezinnen hebben we van voedsel kunnen voorzien, een lach op het gezicht brengen in de zware tijd, dat maakt ons blij en dankbaar🙏.
Het hele jaar door proberen we de groep te ondersteunen, ook als wij er niet zijn, mocht je mee willen blijven doen om de voedsel pakketjes te kunnen blijven uitdelen, dan kun je dit doen :
C.Sonder
NL51RABO0337653712
O.v.v voedsel outreaches
En nog een kleine reminder, wij reizen en verblijven altijd op eigen kosten😉, en bekijk vooral de nieuw geplaatste foto's en video's.
“give, not because you have much, but because even a little can mean much to someone”.
Assante, Carla

Ik heb een pakketje gemaakt en aan Christine, ons teamlid met Albinisme gegeven, ze is bijna 6 maanden zwanger en was er enorm blij mee❣️
Karibu sana!
En goed om te lezen dat jullie ook genieten van lekker eten en zwemmen! Hoort er ook bij! En de goede resultaten spreken voor zich!
Zonder ontspanning af en toe lukt het niet om optimaal te functioneren.
Snel afspreken.